
FOSTER YOUTH: TIPS for COMPLETING THE FAFSA 
Questions on the 2006-2007 FAFSA which may cause difficulty for wards of the court or foster youth 
are listed below. Question numbers refer to the paper FAFSA. Sections refer to the FAFSA on the 
Web (FOTW) Worksheet. Steps refer to the FOTW itself. 

Worksheet A 
Question #40 
Section 6; Step 3 

Welfare benefits, TANF 

Q: My foster parents get Temporary Assistance for Needy Families 
(TANF) or welfare benefits for me because I am a ward of the court. 
Is this my income?  
A: No. These benefits are income for the person receiving them. Do 
not include as part of your income any TANF or welfare benefits 
received by another person even if they are designated for your 
support or care. 

Worksheet A  
Question #40 
Section 6; Step 3 

Welfare benefits, TANF 

Q: My grandmother (aunt, etc.) gets TANF or welfare benefits for me 
because I am a ward of the court. Is this my income?  
A: No. These benefits are income for the person receiving them. Do 
not include as part of your income any TANF or welfare benefits 
received by another person even if they are designated for your 
support or care. 

Worksheet B 
Question #41 
Section 6; Step 3 

Free child care 

Q: I am a single mom with one child and will get free day care for my 
child (from a grandmother, aunt, or free day care center) while I go 
to college. Does this “free” income have to be reported on the 
FAFSA?  
A: No, this service is not income and the information is not collected 
on the FAFSA. However, note that you need to let your school know 
that you are receiving free dependent care; an allowance for 
dependent care may not be added to your cost of attendance. 

Question #51 
Section 2; Step 2 

"Do you have children who 
receive more than half of 
their support from you?" 

Q: I have a child who will be living with me and my income will be 
from TANF. Do I answer “yes” to Question #51? Are TANF or 
welfare benefits considered to be like earned income?  
A: You would answer yes to this question as long as you provide 
more than half of the child’s support.   
Note: TANF or welfare benefits that are paid to you are considered 
untaxed income and would be listed in Step 2, Worksheet A. 

Question #53  
Section 2; Step 2 

"Are (a) both of your 
parents deceased, or (b) 
are you (or were you until 
age 18) a ward/dependent 
of the court?" 

Q: I am a ward of the court but graduated from high school and then 
went to live with my mother for two months. Did I lose my 
independent status?  
A: A student is considered to be independent if he or she is a ward 
of the court, or was a ward of the court until the individual reached 
the age of 18. If your ward of the court status changed before you 
reached age 18, you may be considered dependent on your parent. 
In that case, you should talk about your situation with the financial 
aid administrator at your college. 

Question #53  
Section 2; Step 2 

"Are (a) both of your 
parents deceased, or (b) 
are you (or were you until 
age 18) a ward/dependent 
of the court?" 

Q: I am a dependent child of the court of my county. Is this the same 
as a “ward” of the court?  
A: The term “ward” is used to mean “dependent” of the court. You 
are a ward of the court (regardless whether this status is determined 
by the county or state) if the court has assumed custody of you. You 
should have court ordered documents that designate you a ward of 
the court. 



Question #53  
Section 2; Step 2 

"Are (a) both of your 
parents deceased, or (b) 
are you (or were you until 
age 18) a ward/dependent 
of the court?" 

Q: I am no longer under the court because my foster parents took 
legal guardianship of me a few years ago. However, my foster 
parents do not support me with their own financial resources. They 
still get a foster care check each month for me. How do I answer 
question #53? 
A: You can still be a ward of the court if you have a legal guardian 
or foster parents; check with the court to determine your current 
status. 
Note: Neither legal guardians nor foster parents are considered 
parents when completing the FAFSA. 

Question #53  
Section 2; Step 2 

"Are (a) both of your 
parents deceased, or (b) 
are you (or were you until 
age 18) a ward/dependent 
of the court?" 

Q: My parents died when I was very young. My grandparents are my 
court appointed, legal guardians. They have provided support for me 
all my life. How do I complete the FAFSA? 
A: You must complete the FAFSA as an independent student. A 
legal guardian is not considered a parent for purposes of completing 
the FAFSA. 

Question #53  
Section 2; Step 2 

"Are (a) both of your 
parents deceased, or (b) 
are you (or were you until 
age 18) a ward/dependent 
of the court?" 

Q: I turned 18 and graduated, so my court case was closed. My 
college is saying I am no longer an independent student because 
I’m no longer a ward of the court. Am I considered dependent or 
independent?  
A: You are considered to be independent if you are a ward of the 
court, or were a ward of the court until you reached the age of 18. 
You should check “yes” to this question. 

Question #84 
Section 4; Step 2 

Number in household 

Q: I live with my foster parents and their children. Are they my 
“family members?” 
A: No. If you are considered independent (for example, because 
you are a ward of the court), and you have no dependent children of 
your own, you are a family of one (yourself). 

Question #100  
Step 7 

Signatures  

Q: I have filled out this form as an independent student because I 
am a ward of the court. Do I need my father’s and/or mother’s 
signature(s)? I don’t live with them, but I see them sometimes.  
A: No. Because of your status as a ward of the court, you are 
considered an independent applicant; parental signatures are not 
required.  
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